Scratch (за деца)

Scratch

Scratch е визуелен програмски јазик што им овозможува на корисниците да создадат свои интерактивни приказни, игри и анимации. Им помага на младите да ги научат концептите на програмирањето, да развијат вештини во мултимедијална комуникација, да размислуваат креативно, систематски и да соработуваат меѓусебе.

Обуката е наменета за деца на годишна возраст од 9-12 години.

Што ќе научите

По успешно завршување на обуката преку практични примери, вежби и групна работа, кандидатите ќе имаат можност да се стекнат со следните знаења и вештини:

 • Да креираат програми, да прават игри и да решаваат програмски проблеми.

 • Ќе развијат основно знаење и вештини во програмирање.

 • Ќе бидат подготвени да преминат на следни програмски јазици.

Програма
Манипулирање со променливи за чување и преземање податоци.
Користење оператори за манипулација со податоци.
Разбирање на контролниот тек: начинот на кој компјутерите се движат низ секој чекор во програмата.
Промена на контролниот тек со условни искази и јамки.
Креирање парчиња кодови за повеќекратна употреба (процедури).
Справување со настани: пишување код што одговара на настани.
Откривање и реагирање на влез во реално време.
Едноставно мултимедијално програмирање, вклучувајќи цртање, анимација и звук.
Начин на плаќање

Начинот на плаќање може да биде во готово или на 8 еднакви месечни рати. Плаќањето се извршува преку уплатница. За плаќање во готово, одобруваме 10% попуст на вкупната сума од 12.400,оо денари.

Предавач
lecturer-image
Елена Аспровска Божиновска

Магистер по применета математика во електротехниката и информациските технологии со долгогодишно искуство во образовниот процес како наставник и обучувач во бројни проекти на ученици и наставен кадар од областа на ИТ.

Контактирај го предавачот

lecturer-image
Александра Најдоска

Дипломиран инженер по применета математика со долгогодишно искуство во образовниот процес како наставник по математика. Личност со голема желба за лично и професионално надоградување и напредување. При работа со деца, настојувам истата да биде интерактивна и динамична, се со цел да го привлече нивното внимание но и уште поважно да го задржи нивниот интерес.

Контактирај го предавачот

course-image
 • 1.550ден месечна рата

 • Старт:

  16.10.2023

 • Времетраење:

    Октомври до мај

 • Динамика на курсот:

  1 средба седмично по 1 час

 • Локација:

  Битола, Прилеп

 • Јазик:

  Македонски

 • Слободни места:

  0

Subscribe for news
X

One click to find out more about our new courses, promotions and discounts.